Als Zuid-Afrikaner kon ik niet anders dan een vega(n) workshop ontwikkelen met mijn favoriete Zuid-Afrikaanse gerechten. Ik moet zeggen het was heel lastig kiezen, ook omdat ik altijd opzoek ben naar de balans tussen lekker en gezond eten. Ze noemen Zuid-Afrika niet voor niets ‘The rainbow nation’. De Zuid-Afrikaanse keuken bestaat uit een mix van verschillende Westerse maar ook natuurlijk Afrikaanse invloeden. Per streek heb je verschillende specialiteiten en invloeden. Ik ben opgegroeid in Kwa-Zulu Natal met Engelse, Portugese, Duitse, Zoeloe en Indiase invloeden.
Tijdens de Zuid-Afrikaanse workshop maken wij het liefst 10 gerechten:
Samosa’s
Deze heerlijke driehoekjes zijn geïntroduceerd in Zuid-Afrika door de Indiase emigranten en aangepast door de Maleisische gemeenschap. Het is een geliefd hartig tussendoortje dat je de hele dag door kan eten.
Chilli Bites of Dhaljies
Een snel te maken hartig hapje met kikkererwtenmeel en spinazie. Chilli Bites zijn te vergelijken met de Indiase Bhajias.
Chutney
Elke Zuid-Afrikaan heeft Chutney in huis en wij eten het bij alles. Een Zuid-Afrikaanse Chutney heeft een basis van perziken of abrikozen.
Bunny Chow
Bunny Chow heeft gelukkig niets te maken met konijnen. Het gerecht bestaat uit een uitgehold stuk brood gevuld met curry. Vroeger was het de lunch van de Indiase handarbeiders, ze kochten een half brood tussen de middag, holde hem uit en vulde hem met zelfgemaakte curry.
Koringslaai
Mijn oma en moeder maakten altijd de lekkerste Koringslaai. Er zijn verschillende versies van, maar die van mij bevat onder anderen spelt, een curry dressing met zaden, perzik en ananas.
Bobotie
Ik ben zo trots dat het mij gelukt is om een traditionele vega(n) Bobotie te maken zonder eieren. En de echte Zuid-Afrikaanse bobotie smaakt veel beter dan de mix uit de winkel.
Chakalaka
Chakalaka is een groente gerecht, die traditioneel wordt geserveerd met brood, pap, braai, stoofschotels of curries. Chakalaka is ontstaan in Johannesburg in de townships.
Ystervarkies
Een Ystervarkie is Zuid-Afrikaans voor stekelvarken. Deze zoete snack uit mijn jeugd lijkt op een stekelvarken, omdat het een tweekleurig cakeje is met kokosrasp.
Melktert
Een custard taart met kaneel die ontstond uit de geïmporteerde Franse en Portugese keukens. Als je in Zuid-Afrika naar een verjaardag gaat, is de kans groot dat je Melkert voorgeschoteld krijgt.
Koeksisters
Koeksisters zijn zoete gefrituurde broodvlechten. Bij ons thuis werd het niet vaak gemaakt, omdat het als een sociale gebeurtenis in de keuken van de kerk werd gemaakt door getalenteerde oudere dames. Zij maakten heerlijke koeksisters in grote hoeveelheden en vervolgens verkochten ze de koeksisters om geld in te zamelen voor een goed doel.